آموزش سگ نگهبان همواره یکی از مسائل چالش برانگیز بوده است. سگ ها را به عنوان یکی از بهترین دوست های انسان ها می شناسند که از نسل های گذشته تا کنون، ارتباطات خوبی را با انسان ها ایجاد کرده اند. همان طور که می دانید، نژاد های مختلفی از سگ ها وجود دارد که هر یک از آن ها، از ویژگی های خاصی بهره مند هستند. سگ نگهبان یکی از سگ های خاص و فوق العاده است که امروزه در اکثریت مکان های مهم و امنیتی وجود دارد. بر خلاف باور بسیاری از مردم، سگ های نگهبان نیز به صاحب خود وفا دار هستند و مهربانی زیادی را در رفتارشان با صاحبان خود بروز می دهند. اما هنگامی که یک غریبه در نزدیکی این سگ ها قرار بگیرد، در آن زمان شرایط متفاوت خواهد بود.
امروزه مراکز و مجموعه های بسیار زیادی در سراسر کشور ایران وجود دارند که وظیفه آن ها، آموزش سگ نگهبان است. این مراکز در تلاش هستند تا با به کار گیری تمامی ظرفیت های خود، نکات آموزشی بسیار مهمی را به صاحبین سگ ها نیز ارائه دهند. به همین دلیل نیاز است تا با مبانی مختلف مربوط به تربیت سگ نگهبان آشنا باشید. در این صورت شما نیز می توانید ارتباط بسیار بهتری را با سگ نگهبان خود داشته باشید.
مراحل تربیت سگ نگهبان
۱. سگ خود را اجتماعی کنید.
قبل از هر چیزی نیاز است تا سگ خود را اجتماعی کنید و آن را با انسان های مختلف آشنا سازید. سگ های نگهبانی که از مرحله اجتماعی شدن عبور نکرده اند، می توانند شرایط خطرناکی را برای انسان ها به وجود بیاورند. قبل از هر چیزی، نیاز است تا سگ ها به خوبی صاحب خود را شناسایی کنند و بتواند با او ارتباط بهتری بگیرند. بسیاری از سگ ها با حس کردن لحظات و شرایط سخت برای خود، پا به فرار می گذارند و برخی اوقات نیز انسان ها را گاز می گیرند. در حالی که این مسئله باعث می شود تا اضطراب سگ شما بیشتر شود و وضعیت او نیز در دوره آموزش خود وخیم تر گردد.
در آموزش سگ نگهبان، اولین مسئله ای که به سگ ها آموزش داده می دهند، شناخت دوست، غریبه، آشنا و … است. هنگامی که سگ بتواند صاحب خود را به خوبی شناسایی کند و دوستان آن منطقه را نیز بشناسند، دیگر خطر بزرگی برای شما وجود نخواهد داشت. اما توجه کنید که در تربیت سگ نگهبان باید توجه ویژه ای را به غریبه ها داشت. اگر سگ نگهبان شما نتواند به راحتی غریبه ها را تشخیص دهد، مناسب نگهبانی و محافظت نخواهد بود.
۲. اعتماد به نفس سگ خود را افزایش دهید.
افزایش اعتماد به نفس سگ ها پروسه ای زمان بر است. هیچ راه حل سریعی برای کمک به یک سگ خجالتی یا ترسو وجود ندارد تا اعتماد به نفس خود را افزایش دهد. این کار به زمان و صبر شما نیاز دارد. اما وقتی شروع به کار بر روی آموزش فرمان برداری او کنید، متوجه تفاوت در تمرکز و اعتماد به نفس سگ خود خواهید شد. یک چیزی که باید در نظر داشت این است که این یک فرآیند طولانی مدت است، نه یک راه حل سریع یک شبه! افزایش تمرکز سگ و نترسیدن از چیزها یا موقعیت های خاص زمان می برد. بنابراین به یاد داشته باشید که صبور باشید و اگر به سرعت نتایج چشمگیری مشاهده نکردید، خیلی به خودتان یا سگتان سخت نگیرید. غلبه بر ترس و اضطراب یک شبه اتفاق نمی افتد.
۳. در آموزش سگ نگهبان، به اطاعت و فرمان برداری او توجه کنید.
در قدم دوم تربیت سگ نگهبان، باید به اطاعات و فرمان برداری او توجه ویژه ای را داشته باشید. سگ نگهبان باید به خوبی دستورات شما را پس از آموزش هایی که به او دادید، متوجه شود. توجه کنید که در آموزش سگ نگهبان، به یک فرد کاملا جدی نیاز است. بنابراین اگر دلسوز هستید و نمی توانید آموزش های سگ خود را به طور جدی انجام دهید، نیاز است تا این کار را به فرد دیگری واگذار کنید.
اگر به سگ های نیرو های امنیتی مانند ارتش و نیروی انتظامی دقت کرده باشید، آموزش های این حیوانات را به طور جدی از دو ماهگی آغاز می کنند. برخی از این آموزش ها مانند: بشین، ساکت، پرش و … است که افراد مجربی آن ها را آموزش می دهند. توجه داشته باشید که در آموزش سگ گارد یا نگهبان، اطاعت از سوی سگ باید بدون هر گونه بهانه ای صورت پذیرد. اطاعات بی چون و چرا سگ شما را در آینده به سگ نگهبان فوق العاده تری تبدیل می کند.
۳. پارس کردن و سکوت سگ در تربیت سگ نگهبان
سگ ها به طور غریزی پارس کردن را به عنوان سلاح بزرگی در برابر خشونت انسان ها می دانند. اما این مورد تنها در برابر سگ های خانگی و برخی از سگ های دیگر صدق خواهد کرد. در سگ نگهبان، پارس کردن تنها باید به فرمان صاحب سگ انجام بگیرد تا فرد مهاجم توسط سگ ترسانده شود. علاوه بر پارس کردن به موقع، سگ نگهبان باید بتواند با توجه به دستور صاحب خود سکوت کند. اگر سگ نگهبان شما بعد از دستور شما سکوت نکند، نشان دهنده فرمان ناپذیری و سرپیچی از دستور شما است.
۴. تشویق کردن را در تربیت سگ نگهبان فراموش نکنید.
یکی از مسائلی که باعث می شود تا سگ نگهبان شما با پیشرفت های چشمگیری در طول مدت زمان بسیار کم داشته باشد، تشویق کردن سگ است. تشویق سگ نگهبان از سوی شما باعث می شود تا سگ انگیزه بیشتری را برای کسب رضایت شما پیدا کند. بنابراین نیاز است که بدانید، تشویق سگ باید در زمان مناسبی انجام شود. در مقابل، خشونت در مقابل سگ نیز باید در زمان مناسب انجام بگیرد. اگر به این نکات، توجه لازم را داشته باشید، می توانید به راحتی سگ نگهبان خود را تربیت کنید. در آموزش سگ نگهبان، تشویق های بی امان از سوی صاحب سگ می تواند او را خوشحال تر کرده و سگ را آماده آموزش های آینده کند.
جمع بندی
به طور کلی امروزه تعداد سگ های نگهبان در سراسر کشور ایران روز به روز در حال افزایش است. به همین دلیل نیز مجموعه های زیادی به منظور آموزش سگ نگهبان وارد عرصه تربیت این حیوانات شده اند. شما نیز می توانید با اطمینان به برخی از مجموعه ها معتبر، تربیت سگ نگهبان خود را به آن ها بسپارید و از یک سگ نگهبان فوق العاده، پس از آموزش های انجام شده بهره مند شوید.