اگر سگ ها را بزرگ ترین کارآگاه های جهان بدانیم، اغراق نکرده ایم. این موجودات شگفت انگیز از حس بویایی بسیار قوی و بی نظیری برخوردار هستند. بویایی سگ آن چنان قوی است که به راحتی انواع بو ها را تشخیص می دهد.
در واقع بینی سگ از چنان قدرتی برخوردار است که با استشمام انواع بو ها زمان آن ها را تشخیص می دهد. سطوح موجود بر روی بینی سگ ها آن ها را در انتقال بهتر جریان هوا کمک می کند. اگر خوب به بو کشیدن سگ ها دقت کنید، متوجه تفاوت بینی انسان و سگ خواهید شد. در واقع سگ ها با هر بار بو کشیدن هوای بیشتری را وارد بینی خود می کنند که همین موضوع باعث قوی تر شدن حس بویایی سگ ها می شود.
در ادامه این مطلب همراه ما باشید تا شما را با حقایق جالبی در خصوص حس بویایی سگ ها آشنا سازیم.
حس بویایی سگ ها چقدر است؟
بویایی سگ ها و توانایی آن ها در به یاد داشتن رایحه ها یکی از راز های شگفت انگیز پیرامون این حیوانات است. هنگامی که صحبت از بویایی سگ می شود، اطمینان داشته باشید که این حیوان از هر جهت نسبت به شما برتری دارد.
به جرأت می توان گفت بویایی این حیوان نزدیک به ده هزار تا صد هزار برابر قوی تر و حساس تر از بویایی انسان است. به بیان دیگر تعداد گیرنده های بویایی در انسان به ۶ میلیون گیرنده می رسد. این در حالی است که گیرنده های بویایی در سگ ها به ۳۰۰ میلیون گیرنده خواهد رسید.
احتمالا این همه قدرت بویایی در سگ ها شما را نیز شگفت زده کرده است. تعداد بالای گیرنده های بویایی در سگ ها آن ها را در تشخیص رایحه های پیچیده توانمند می سازد.
با یک مثال ساده می توان درک این قضیه را راحت تر کرد: مثلا شما قادر به استشمام بوی بیسکویت شکلاتی هستید. در حالی که سگ شما می تواند بوی تخم مرغ، آرد، تکه های شکلات، وانیل و هر آنچه در پخت بیسکویت به کار رفته است را به طور جدا تشخیص دهد. به همین خاطر قدرت بویایی سگ ها از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.
به طور معمول بینی سگ ها حالتی مرطوب و خنک دارند. غدد موکوسی در حفره بینی مسئول تأمین این رطوبت هستند. سگ ها از طریق خرناس کردن قدرت تشخیص بوها را به حداکثر می رسانند. بهتر است بدانید خرناس مجموعه ای از دم و بازدم کوتاه و سریع است که موجب اختلال در تنفس معمولی می شود.
مکانیسم بویایی سگ ها چگونه عمل می کند؟
جالب است بدانید سگ ها در مواجهه با همنوعان خود قادر به تشخیص سن، جنسیت و حتی وضعیت سلامتی آن ها هستند. در مغز سگ ها قسمتی تحت عنوان کورتکس بویایی وجود دارد که اندازه آن ۴۰ برابر بزرگ تر از کورتکس بویایی در مغز انسان است.
به طور معمول امکان بو کردن و تنفس انسان ها از یک مجرای هوایی مشترک انجام می شود. اما بینی سگ ها از ساختار پیچیده ای دارد که می تواند این وظایف را به طور جداگانه انجام دهد. سگ ها از همان بدو تولد پیش از پرورش یافتن شنوایی و باز شدن چشم هایشان، قادر به استفاده از حس بویایی خود هستند.
از سوی دیگر سگ ها در نزدیکی تیغه بینی خود و درست بالای سقف دهانشان از یک اندام خاص برخوردار هستند که معمولا به آن ژاکوبسون یا اندام تیغه ای بینی می گویند. البته این اندام در حیواناتی مانند گربه، اسب و مار نیز قابل مشاهده است. ممکن است برخی انسان ها نیز از چنین اندامی برخوردار باشند، اما احتمالا این اندام تیغه ای برای ارتباط برقرار کردن نخواهد بود.
چطور می توان حس بویایی سگ ها را تقویت کرد؟
1.پیاده روی در فضای باز و طبیعت
یکی از راه های تقویت حس بویایی سگ ها پیاده روی کردن و بوییدن درختان و گل ها است. اجازه دهید او از پیاده روی لذت ببرد و با خیال راحت به بوییدن درختان و گل ها در مسیرش مشغول شود. سعی کنید از مکان های پر درخت گذر کنید و با در نظر گرفتن پاداشی، او را به بوییدن بیشتر تشویق کنید.
2. تمرین با اجسام بو دار
راه دیگری که برای تقویت حس بویایی سگ تان وجود دارد این است که یک وسیله بو دار را از چشم او دور نگه داشته و او را تشویق به پیدا کردن آن نمایید. فراموش نکنید که سگ ها علاقه زیادی به بو کشیدن دارند و از این کار بسیار خوشحال می شوند. پس به او اجازه بو کشیدن بدهید و با این کار اطلاعات جالبی درباره تجربه جهان توسط سگ ها به دست آورید. این کار شما را در شناخت نیازهای سگ تان و نگهداری بهتر از او کمک خواهد کرد.
بسیاری از سگ ها تحت آموزش های حرفه ای قادر به این هستند که به عنوان سگ نگهبان، آتش نشان، سگ گارد و سگ پلیس وارد عمل شوند. مربی تربیت سگ ها از طریق آموزش های خاص، حواس پنج گانه این حیوانات به ویژه حس بویایی آن ها را تقویت می کند.
کدام نژادهای سگ از حس بویایی قوی تری برخوردار هستند؟
معمولا حس بویایی سگ ها به طور طبیعی و کاملا غریزی قدرتمند است. با این وجود برخی نژاد ها در مقایسه با نژاد های دیگر از حس بویایی قوی تری برخوردار هستند. به همین خاطر اغلب سگ ها با توجه به حس بویایی شان برای موارد مختلفی مانند نگهبانی، کشف جسد و مواد، شکار کردن و … انتخاب می شوند.
1. ژرمن شپرد ها
ژرمن شپرد ها نژادی آلمانی دارند و معمولا به عنوان نگهبان و گله دار انتخاب می شوند. این سگ ها بهترین گزینه برای امداد رسانی هستند. حس بویایی سگ ژرمن شپرد او را نسبت به سایر سگ ها برتری داده است. رفتارهای اشراف گونه این سگ مهم ترین عامل تمایز او از دیگر همنوعانش است.
- عمر این سگ ها معمولا ۱۳ سال است.
2. سگ های هاسکی
تربیت سگ هاسکی آسان نیست. به همین دلیل، نژاد هاسکی سگ مناسبی برای صاحبان بی تجربه نیست. هاسکی ها برای کشیدن سورتمه در فواصل طولانی پرورش داده شدند. این نژاد برای همکاری نزدیک با صاحب خود توسعه نیافته است. در عوض، آن ها برای استقامت و توانایی های ورزشی خود مشهور هستند. این سگ ها لقب فعال ترین و زیبا ترین سگ ها را به خود اختصاص داده اند. این سگ ها بهترین گزینه برای مسابقات به شمار می روند. جالب است بدانید بویایی و بینایی سگ های شکاری نسبت به سایر سگ ها قوی تر است.
- طول عمر سگ های هاسکی به طور متوسط ۱۲ الی ۱۵ سال است.
3. سگ های قفقازی
سگ های قفقازی نژاد دیگری از سگ ها هستند که بهترین گزینه برای گله داری محسوب می شوند. این سگ ها از سنگین وزن ترین و قد بلند ترین سگ های جهان به شمار می روند. به طوری که میانگین وزن آن ها در حدود ۱۵۰ کیلوگرم است. با این حال نمی توان از حس بازیگوشی و مهربانی سگ های قفقازی غافل شد. به خاطر داشته باشید این سگ ها برای ماندن در آپارتمان مناسب نیستند. سگ های قفقازی در مقایسه با سگ های شکاری از حس بویایی متوسطی برخوردار هستند.
- سگ های قفقازی معمولا تا ۱۲ سال عمر خواهند کرد.