در این مقاله به بررسی دلایل و چگونگی مراقبت از دندان سگ ها خواهیم پرداخت. با وجود اینکه دندان های سگ به اندازه دندان های انسان مستعد پوسیدگی نیستند، با این حال باز هم مراقبت از آن ها نیازمند اهمیت زیادی است. برخی از افراد در گذشته معتقد بودند که دهان سگ ها حتی از دهان انسان ها هم تمیز تر است. علی رغم تمامی باورهای این چنینی، سگ ها همچنان در معرض رسوب، جرم، پلاک و التهاب لثه قرار دارند. در واقع فقط بوی بد دهان و زردی دندان ها نیست که باید نگران آن باشید.
مشکلات دندانی سگ ها ممکن است منجر به عفونت های خطرناک و مشکلاتی از قبیل بیماری های قلبی، کبدی و کلیوی شوند. از طرف دیگر هزینه کشیدن دندان های سگ ها هم نسبتا بالا است. از این جهت نیز مراقبت از دندان ها، نوعی اقدام پیشگیرانه محسوب می شود که از نظر اقتصادی نیز به صرفه تر است. باید دندان های سگ خود را زود به زود و مرتب مسواک بزنید. همچنین بهتر است که برای تمیز کردن دندان ها از روتین خاصی پیروی نمایید.
نحوه مراقبت از دندان سگ ها
در این بخش به بررسی نحوه مراقبت از دندان سگ ها می پردازیم. در صورتی که قصد دارید دندان های سگ خود را مسواک بزنید و سلامت آن ها را تضمین کنید، در این بخش ما را همراهی نمایید. برای مسواک زدن در گام اول باید مسواک مناسبی را انتخاب کنید.
بهترین مسواک برای استفاده، مسواکی است که برس دو سر داشته باشد. برس این مسواک ها با زاویه ۴۵ درجه برای تمیز کردن زیر خط لثه و… بسیار مناسب هستند. ممکن است سگ شما در ابتدا نسبت به مسواک زدن از خودش مقاومت نشان دهد. این هنر شماست که چگونه شرایط را مدیریت کنید و او را به مسواک زدن عادت دهید.
سعی کنید زمانی را به مسواک زدن دندان سگ اختصاص دهید که سگ شما کمی فعالیت و ورزش کرده باشد و تمایل داشته باشد که برای مدتی بنشیند. چند بار اول زیاده روی نکنید و کار را به آرامی آغاز نمایید. اگر سگتان آشفته و عصبی شد، کار را متوقف کنید. اشکالی ندارد که کل دهان او را مسواک نزده باشید. هر روز می توانید مدت زمان مسواک زدن و مقدار آن را کم کم افزایش دهید.
حین مسواک زدن با سگ خود برخورد مناسبی داشته باشید و حتی به او تشویقی بدهید. این کار باعث می شود که سگ شما خودش مشتاق انجام این فرایند شود. مسواک زدن را از سنین پایین و در دوران توله بودن سگ ها شروع کنید. با این کار مراقبت از دندان های سگ برایتان چندین برابر آسان تر خواهد شد.
وسایل مراقبت از دندان سگ ها
برای تمیز کردن دندان های سگ خود از خمیر دندان های معمولی انسان ها استفاده نکنید. خمیر دندان های انسان ها دارای موادی مثل فلوراید هستند که جزء مواد سمی برای سگ ها محسوب می شوند. برای این کار باید از خمیر دندان های مخصوصی استفاده کنید که می توانید از پت شاپ ها خریداری کنید. در پت شاپ ها علاوه بر خمیر دندان های مخصوص، دهانشویه ها نیز موجود هستند که به کشتن باکتری ها و کاهش پلاک های روی دندان کمک شایانی می کنند. استفاده از دهانشویه برای کمک به حفظ سلامت دندان های سگ ها یک روش کاملا ایمن است. البته باز هم باید خاطر نشان کنیم که از دهانشویه های انسان ها برای سگ خود استفاده نکنید.
برای حفظ سلامت دندان سگ خود به مواد غذایی مصرفی او باید توجه ویژه داشته باشید. بر خلاف تصور اکثر مردم استفاده از غذا های خشک در مقایسه با مصرف غذا های نرم برای سلامتی دندان ها مفید تر است. علت این امر این است که غذا های نرم نسبت به غذا های خشک بیشتر به دندان ها می چسبند و آسیب رسان تر هستند. برای تقویت لثه سگ، استخوان های جویدنی مصنوعی و اسباب بازی های مخصوصی وجود دارند. این وسایل را از پت شاپ های معتبر می توانید تهیه کنید.
حواستان باشد که وسایل ایمن و با کیفیتی برای جویدن سگ خود تهیه کنید. دادن این وسایل به سگ برای سلامت دندان هایش خوب است اما کافی نیست. انسانی را تصور کنید که فقط آدامس بجود و از دهان شویه استفاده کند. آیا با این کار سلامت دندان های او تامین خواهد شد؟ مسلما پاسخ منفی است و این مسئله در مورد سگ ها نیز صادق است.
علائم هشدار دهنده
ممکن است حین چک کردن دندان سگ با علائمی مواجه شوید که لازم باشد حتما به دامپزشک مراجعه نمایید. بوی بد دهان یکی از این علائم است. علامت دیگر تغییر در عادات غذا خوردن یا جویدن سگ است. گاهی اوقات لازم است که حرکات بدنی سگ خود را هم به دقت بررسی کنید. بعضی وقت ها که سگ ها با مشکلات دندانی مواجه هستند به صورت یا دهان خود پنجه می زنند.
بزاق دهان بیش از حد هم می تواند از دیگر نشانه های مربوط به مشکلات دندانی باشد. اگر دندان های سگ شما نامرتب شده، تغییر رنگ داده یا دچار شکستگی و کجی شده است، حتما به دامپزشک مراجعه کنید. زمانی که سگ با مشکلات دندانی دست و پنجه نرم کند، لثه هایش متورم و قرمز میشوند یا اینکه خونریزی می کنند.
مراقبت نکردن از دندان چه برای انسان و چه برای حیوان پر هزینه و در عین حال خطر آفرین است. از این رو در صورت مشاهده هر کدام از علائمی که پیش از این مطرح کردیم، مراجعه به دامپزشک را در اولویت قرار دهید. در حقیقت با وجود تمام مراقبت های بهداشتی که باید در خانه انجام دهید، لازم است که هر ۶ ماه تا ۱ سال سگ خود را برای تمیز کردن دندان هایش نزد دامپزشک ببرید.
با مراجعه سالانه به دامپزشک پلاک ها و جرم های دندان از بین می روند و خط لثه تمیز شده و دندان ها جلا پیدا میکنند. این نکته نیز قابل ذکر است که سگ های با جثه کوچک تر معمولا بیشتر مستعد ایجاد پلاک و بیماری هستند. چه تا به الان دندان های سگ خود را مسواک زده باشید، و چه این کار را نکرده باشید، باید هر هفته وضعیت دندان های او را به لحاظ ظاهری چک کنید.
کلام آخر
برای مراقبت خانگی از دندان سگ، طیف وسیعی از محصولات وجود دارند که کار را برایتان بسیار آسان تر خواهند کرد. طلایی ترین کار، مسواک زدن با استفاده از یک برس استاندارد است. مسواک انگشتی هم از گزینه هایی است که انگشت شما در آن جایگزین دسته بلند مسواک خواهد شد.
علاوه بر مسواک های مختلف، دستمال های دندانی مخصوص برای تمیز کردن دندان سگ ها به کار می روند. این دستمال ها یکبار مصرف و در هر جایی به راحتی قابل استفاده هستند. خمیر دندان های بی خطر مخصوص سگ ها و دهان شویه ها نیز از دیگر مواردی هستند که قبلا به آن ها اشاره کرده ایم. در مورد اسباب بازی های دندانی هم توضیحاتی پیش از این گفته شد و می توانید به کمک آن ها نیز جلوی ایجاد پلاک های سطح دندان را به صورت فیزیکی بگیرید.